Hummus

Hummus to po arabsku ciecierzyca.
Pomimo że danie jest znane m.in. w Syrii, Egipcie, Tunezji, Jordanii, Libanie i Izraelu to jednak dwa ostatnie państwa walczą o palmę pierwszeństwa dotyczącą hummusu.
Jest to chyba moja ulubiona pasta.
Można ja jeść na rozmaite sposoby. Ja preferuje zanurzać w niej świeże warzywa a wy ?
Składniki:
3 szklanki ugotowanej ciecierzycy ( lub z puszki) ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie
1 szklanka jasnej pasty tahini
⅓ szklanki lodowatej wody
3 łyżki soku z cytryny
2 – 3 ząbki czosnku
sól

Wykonanie:
Cieciorkę odcedzić i dokładnie opłukać. Przełożyć do naczynia blendera, dodać tahinę, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę pomagając sobie silikonową szpatułką. Pasta ma być aksamitna i bez żadnej grudki.
Do gęstej sezamowo-ciecierzycowej pasty dolewać powoli lodowatą wodę cały czas miksując. Wtedy hummus zmienia kolor i nabiera przyjemnej, aksamitnej konsystencji. Ucierać hummus przez kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż woda idealnie połączy się z pastą i całość zmieni się w jasny, gładki krem.
Przełożyć gotowy hummus do miski i posypać ulubionymi dodatkami – u mnie jest to obowiązkowo chlust oliwy, sezam a czasem jeszcze słodka papryka i orzechy. Jeść z pitą, pieczywem lub świeżymi warzywami, przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do 5 dni. Smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *